
Jadłospis – Miejskie Przedszkole Nr 6 w Płock
Dieta – podstawowa
Okres: 22.04.2025 – 25.04.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
22.04..2025 Poniedziałek | Alergeny :1,7 | Alergeny :1,3,7,9 | Alergeny :1,7 |
22.04.2025 Wtorek | Pieczywo pełnoziarniste z masłem, szynka leśna, kawa mleczna, woda, pomidorki koktajowe, jabłko Alergeny:1,7 | Zupa kurpnik wiosenny z kaszy jaglanej. Makaron pełnoziarnisty z serem białym i śmietaną, słupki marchewki do chrupania, napój cytrynowo-miodowy Alergeny:1,7,9 | Pieczywo pełnoziarniste z masłem , miód naturalny, kalarepa do chrupania, mleko Alergeny:1,7 |
23.04.2025 Środa | Dzień kuchni francuskiej Placki (crepe) po francuskie z konfiturą z owocową /własny wyrób/ twarożek z naturalnym miodem, papryka do chrupania, kakao, jabłko , winogron Alergeny :1,3,7 | Dzień kuchni francuskiej Zupa cebulowa z grzankami, kurczak w warzywach po francusku, zapiekne ziemniaczki, surówka z sałaty lodowej z pomidorkiem, rzodkiewką i sosem vinegre zdodatkiem musztardy francuskiej, kompot jabłkowo-owocowy Alergeny :1,3,7,9 | Dzień kuchni francuskiej: Rogale z ciasta półfrancuskiego, mleko, słupki marchwki do chrupania Alergeny:1,3,7 |
24.04.2025 Czwartek | Bułka graham z masłem, szynka wiedeńska, ogórek zielony, płatki jaglane na mleku, woda jabłko, pomarańcza Alergeny :1, 7 | Zupa szpinakowa z ziemniakami, bitki wieprzowe w sosie własnym z kasza gryczaną, surówka z czerwonej kapusty , napar z herbaty owocowej Alergeny :1, 7,9 | Wafle ryżowe i prażonym jabłkiem, rzodkiewka , mleko Alergeny :1, 7 |
25.04.2025 Piątek | Pieczywo z masłem, serki twój smak ze szczypiorkiem, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, jabłko, kawa mleczna Alergeny :1, 7 | Zupa ryżanka , paluchy z miruny, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, napój cytrynowo-miodowy Alergeny :1, 4,7,9 | Jogurt z musem owocowym /własny wyrób na bazie owoców mrożonych/ Alergeny :1, 7 |

ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Dzieci przez cały dzień mogą korzystać z wody do picia !
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne z wyjątkami.
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne z wyjątkami;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne z wyjątkami;
- Mleko i produkty pochodne z wyjątkami;
- Orzechy – migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne z wyjątkami.
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- SO2 i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l
- Łubin i produkty pochodne;


