Jadłospis – Miejskie Przedszkole Nr 6 w Płock

Dieta – podstawowa

Okres: 30.06.2025 – 04.07.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
03.06..2025
Poniedziałek
Pieczywo pełnoziarniste z masłem, krakowska pieczona, ogórek zielony, kawa mleczna, jabłko.
Alergeny :1,7
Zupa kapusniak z młodej kapusty. Kluski kładzione z serem białym i śmietaną, marchew surowa do chrupania, napój owocowo-miodowy
Alergeny :1,3,7,9
Pieczywo pełnoziarniste z masłem, ser żółty, pomidor, mleko
Alergeny :1,7
01.07.2025
Wtorek

Bułka graham z masłem, szynka biała parzona, pomidor, płatki owsiane na mleku, jabłko, arbuz, talarki marchewki do chrupania.
Alergeny:1,7,9
Zupa pomidorowa z makaronem muszelki i natką pietruszki. Kotlet pożarski, ziemniaki, surówka z marchwi z jabłkiem, herbata owocowa
Alergeny:1,3,7,9

Kanapka jarska: Pieczywo pełnoziarniste i razowe z masłem, pomidorrm, ogórkiem zielonym, szczypiorkiem, mleko
Alergeny:1,7
02.07.2025
Środa
Stół szwedzki :Pieczywo pełnoziarniste i razowe z masłem, zestaw wędlin, sałata, pomidor, ogórek zielony, kakao, woda, jabłko+ melon
Alergeny:1,7
Zupa ziemniaczana. Spaghetti /makaron pełnoziarnisty/ z mięsem mielonym w sosie pomidorowym , kalarepa dochrupania, napój cytrynowo-miodowy
Alergeny:1,7,9
Kisiel jab.łkowy /własny wyrób na bazie soku 100% jabłkowego/, chrupki kukurydziane , papryka żółta
Alergeny:1,7
03.07.2025
Czwartek
Bułka graham z masłem,serem żółtym, pomidorki koktajlowe płatki jaglane na mleku, woda, jabłko, winogron
Alergeny:1,7
Zupa kalafiorowa z koperkiem. Parowany filecik z kurczka z warzywami, ryż paraboliczny, ogórek zielony do chrupania, kompot jabłkowo-owocowy
Alergeny:1,7,9
Babaka piaskowa /własny wyrób/, marchew do chrupania, mleko
Alergeny:1,3,7
04.07.2025
Piątek
Pieczywo pełnoziarniste z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem ogórek zielony, kawa mleczna, woda, jabłko
Alergeny:1,3,7
Zupa ryżanka z natką pietruszki. Hamburger z miruny, ziemniaki surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką, kompot owocowy
Alergeny:1,3,4,7,9
Jogurt natruralny banan
Alergeny:1,7

ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Dzieci przez cały dzień mogą korzystać z wody do picia !

Alergeny:

  1. Zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne z wyjątkami.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne z wyjątkami;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne z wyjątkami;
  7. Mleko i produkty pochodne z wyjątkami;
  8. Orzechy – migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne z wyjątkami.
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. SO2 i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l
  13. Łubin i produkty pochodne;